Nepnieuws over duurzame energie

Overheid, media en energiesector maken zich evident schuldig aan nepnieuws over duurzame energie. De in 2030 geplande 21 gigawatt zeewindvermogen zou 75% van het Nederlandse stroomverbruik zijn. Dat klopt als je al die zeewindstroom rechtstreeks kunt verbruiken en je dat vergelijkt met ons huidige stroomverbruik. Maar 21 gigawatt piekvermogen bij windkracht 7 is veel meer dan de 14 gigawatt die we nu gemiddeld nodig hebben, en bij windkracht 1 staan al die zeewindmolens natuurlijk (nagenoeg) stil. Gemiddeld door het jaar leveren ze ongeveer de helft van hun piekvermogen, ruim 10 gigawatt.

Vanwege de grote schommelingen tussen teveel en niks moeten we zeker de helft van al die zeewindstroom opslaan in waterstof. Daarbij gaat zeker de helft van die helft verloren, dus blijft daarvan hooguit een kwart over. We hebben dan ruim 5 gigawatt rechtstreeks plus 2,5 gigawatt via waterstof, samen ruim 7,5 gigawatt. Als we dit alles vergelijken met een geschatte 23 gigawatt gemiddelde vraag in 2030 (veel meer dan nu vanwege elektrische auto’s, warmtepompen en industriële processen) is dat ongeveer 35% en geen 75%.

Kennelijk is het College van Rijksadviseurs zich bewust van dit nepnieuws, gezien hun conclusie dat leveringszekerheid van elektriciteit in 2030 niet meer te garanderen is. Dat lijkt mij in één van de rijkste landen ter wereld een absurd en onaanvaardbaar perspectief. Daar zit je dan met je afgedwongen elektrische auto, warmtepomp en geëlektrificeerde bedrijfsprocessen. Het tot nu toe achterhouden van dit perspectief beschouw ik eveneens als nepnieuws.

2 gedachten over “Nepnieuws over duurzame energie

  1. Jos van den Bergh

    Als je berichten verspreidt die als nepnieuws gekwalificeerd kunnen worden terwijl je een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt, dan kun je die handelwijze als misdadig bestempelen. Wie klaagt deze minister aan? Als ik kamerlid zou zijn en een minister zou dit bericht daar verkondigen, zocht ik de uitgang op…

  2. Noud Vermeulen

    Een kenner van de Europese energiemarkt zegt o.a. : ‘ Het is dus niet de oorlog in Oekraïne die verantwoordelijk is, maar de verplichting om wind- en zonne-elektriciteit te produceren en deze voorrang te geven op het elektriciteitsnet.’. Het openstellen van de energiemarkt is door toedoen van de EU zelf, mislukt.
    Lees dat interview: https://www.climategate.nl/2022/09/state-of-the-union-versus-de-slechte-staat-van-de-groene-transitie-samuel-furfari-interview/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *