Waterstof en CO2-opslag zijn slechts schijnbewegingen

Het Amerikaanse bedrijf Air Products gaat in Rotterdam CO2 van hun waterstofproductie afvangen en ondergronds opslaan. Die waterstof wordt gemaakt van aardgas, en daarbij gaat ruwweg de helft van de energie-inhoud van dat aardgas verloren. Er komt net zoveel CO2 bij vrij als bij rechtstreekse verbranding van het aardgas, maar door de afvang en opslag van die CO2 wordt de geproduceerde waterstof eufemistisch ‘blauw’ genoemd. Het feit dat blauwe waterstof slechts de halve energie-inhoud van het oorspronkelijke aardgas heeft blijft daarbij onvermeld.

De CO2-opslag loopt via ’s lands grootste CO2-opslagproject Porthos. Porthos gaat 15 jaar lang ongeveer 1,5 procent van onze nationale CO2-uitstoot onderzees opslaan, 20 km voor de kust van Scheveningen, onder hoge druk. We weten niet of dit in de toekomst aardbevingen kan veroorzaken. Bovendien vergt die hogedruk-opslag veel extra energie en veroorzaakt zo extra CO2-uitstoot, ongeveer 10 procent van wat er wordt opgeslagen. De overheid subsidieert dit absurde vuil onder het tapijt vegen met miljarden belastingeuro’s, teneinde het project ‘commercieel haalbaar’ te maken aldus Air Products.

In mijn nieuwe boek Kies Wijzer Klimaat leg ik uit waarom waterstof en CO2-opslag ineffectieve en veel te dure schijnbewegingen zijn om CO2-uitstoot te reduceren. Het ziet er indrukwekkend uit, maar het scoort niet. Kies Wijzer Klimaat analyseert alle energieopties in een complete en nog niet eerder verschenen samenhang. Daarmee worden vervolgens het regeringsbeleid en de verkiezingsprogramma’s doorgelicht, en praktische tips voor eigen actie aangereikt. https://www.blauwburgwal.nl/product/kies-wijzer-klimaat/

2 gedachten over “Waterstof en CO2-opslag zijn slechts schijnbewegingen

  1. Jos van den Bergh

    Het boekje KiesWijzer klimaat is erg handig als je voor het inmiddels meest onbelangrijke verkiezingsitem ‘Klimaat’ (?) precies wilt weten waar de partijen staan op dit thema. Omdat we zonder voldoende energie onze welvaart kunnen handhaven is het belang van het bestaan van het boekje groot, ondanks de genoemde plek onderaan de ladder. Het maakt immers pijnlijk duidelijk bij welke partijen we zeker niet moeten zijn.

  2. Jos van den Bergh

    Het boekje KiesWijzer klimaat is erg handig als je voor het inmiddels meest onbelangrijke verkiezingsitem ‘Klimaat’ (?) precies wilt weten waar de partijen staan op dit thema. Omdat we zonder voldoende energie onze welvaart absoluut niet kunnen handhaven is het belang van het bestaan van het boekje groot, ondanks de genoemde plek onderaan de ladder. Het maakt immers pijnlijk duidelijk bij welke partijen we zeker niet moeten zijn.
    (correctie op de vorige versie, excuus)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *