Maandelijks archief: augustus 2020

Woningisolatie boven warmtepompen

Duurzaam investeren in je huis loont niet. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat gaat over euro’s en niet over CO2. De groene kans is om met minder euro’s meer CO2 te besparen. Het goede nieuws is dat dat kan! Ik ga daar uitgebreid op in in mijn nieuwe boek.

Momenteel gaan subsidies voor het CO2-neutraal maken van woningen naar een mix van isolatie (meer energiebesparing) en warmtepompen (andere energieproductie, van aardgas naar elektriciteit). De feitelijke CO2-winst zit echter voornamelijk in de energiebesparing, niet in de energieproductie. Elektriciteit wordt immers nog heel veel jaren grotendeels fossiel opgewekt. Als we dus een deel van de subsidies op energieproductie (warmtepompen) afschaffen en de rest verplaatsen naar energiebesparing (isolatie) zijn we goedkoper uit en besparen we meer CO2.

Dit is geen ingewikkeld verhaal. Laten we de komende 5-10 jaar vol inzetten op woningisolatie, niet op aardgasvrij. Als we goed geïsoleerd zijn bespaart het vervangen van een gasketel door een warmtepomp niet zoveel CO2 meer. Laten we in het algemeen prioriteit geven aan energie besparen, dat reduceert snel veel CO2. Het resterende verbruik daarna verder verduurzamen wordt dan ook gemakkelijker en goedkoper.