Onze grootste groene kans in dit nieuwe jaar

Corona laat zien dat we drastische maatregelen kunnen nemen in een nijpende situatie. Waarom hebben we dan nog geen kosteloze maximum snelheid van 100, altijd en overal in de EU? In plaats daarvan hebben we zwaar gesubsidieerde elektrische auto’s. De goedkope optie bespaart veel CO2, de dure weinig. U en ik kunnen in elk geval wel zelf kiezen om nooit harder dan 100 te rijden, ook niet ’s avonds. Als we in de EU allemaal van gemiddeld 1 op 15 naar 1 op 20 gaan bespaart dat evenveel CO2 als alle vliegtuigen uitstoten!

Waarom hebben we nog geen roadmap om in 2030 het bruto energieverbruik en dus de CO2-uitstoot per gereden kilometer te halveren: 1 op 50 voor brandstofauto’s, en 1 kWu per 15 km voor elektrische auto’s. Lightyear in Helmond bewijst dat dit kan, maar de autoindustrie wil het niet en dus gebeurt het niet. Ik vind dit een onverantwoordelijke opstelling van de makers van de grootste CO2-uitstoter ter wereld. De personenauto is in zijn eentje goed voor 12% van alle CO2, evenveel als de mondiale staal- en cementindustrie bij elkaar en vier maal zoveel als alle vliegtuigen. Daar doen elektrische auto’s ook aan mee, want die rijden gemiddeld voor meer dan 80% op fossiele stroom.

Met gericht EU-beleid om het bruto energieverbruik per gereden kilometer te halveren zouden we meer CO2 besparen dan alle windmolens en zonnepanelen nu doen. Laten we zelf in 2022 in elk geval een kwart besparen, door rustig te rijden en nooit harder dan 100. Dat is heilzaam voor het milieu, de veiligheid en de portemonnee. Kijk in januari eens hoe het is. Ik kom vanaf nu maandelijks bij u terug met actuele energiezaken. Een mooi 2022!

2 gedachten over “Onze grootste groene kans in dit nieuwe jaar

  1. Dr. Gus Van Weert

    “100 km/uur is heilzaam voor de portemonnee”?? For a writer maybe, but not for most who drive trucks, or their indirect customers. Salaried truck drivers get paid by the mile driven, truck owners pay the mortgage on their truck by the number of loads delivered. Note last week’s reaction of Canadian truck drivers to a government ruling which would slow them down. Writing from Canada where our winter vegetables come from California at near 100 miles per hour, greetings.

    1. Maarten van Andel Bericht auteur

      Thanx for reaction Gus! I understand your arguments. However, speed is not a given natural quantity, but a human economic driver. We ourselves decide what it can and should be. Medieval traders with horses and carriages could earn a living then, today we do things a little faster. Surely you are not advocating ever increasing speeds on the road. What matters economically is a level playing field. No one will be harmed if we all drive 100 km/h tops, and nature is benefitted with 25% lower CO2, NOx and particle emissions. Kind regards, Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *