Wat bevat meer energie, een voluit sprintende Harrie Lavreysen of een hete aardappel? Wat wekt meer elektriciteit op, een liter diesel in een aggregaat of een zonnepaneel gedurende vijf dagen? Het is lastig om dit in te schatten, omdat energie in tegenstelling tot bijvoorbeeld snelheid en gewicht niet tastbaar is. We moeten daarom nauwkeurig rekenen om te weten hoe het zit. Een paar natuurkunde-sommen tonen aan dat het antwoord op beide vragen hierboven ‘ongeveer evenveel’ is. Dat zal veel mensen verbazen, en het verbaasde mij zeer zeker.
Dat leert mij dat intuïtie en overtuiging ons danig op het verkeerde been kunnen zetten. Daarom reken ik alle energiekwesties fysisch door voordat ik er uitspraken over doe. Dat zullen ondernemers, beleidsmakers en politici zonder natuurwetenschappelijke achtergrond niet altijd kunnen, maar ze kunnen wel meer inhoudelijk begrip en inzicht van energie verwerven. Dat geldt voor iedereen, jong en oud. Energie is weliswaar niet tastbaar, maar ook niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. Een aantal feiten en wetmatigheden geven al veel houvast. Je zou dat ‘energie voor dummies’ kunnen noemen, of wat vriendelijker ‘energie voor iedereen’.
Kennis van energie wordt belangrijk, net als kennis van social media. Ik zet mijn energiekennis in voor het vergroten van de ‘energie-geletterdheid’ van politici, beleidsmakers, ondernemers, studenten en geïnteresseerden. Ik verschaf zonder ingewikkelde theorieën energieinzicht, met een paar overzichtelijke wetmatigheden, eenvoudige berekeningen en praktische voorbeelden. Dat helpt om feiten van fictie te onderscheiden, met kennis van zaken te debatteren, duurzamer te leven en effectiever energie- en klimaatbeleid te voeren.