Er gebeurt niet genoeg om CO2 te reduceren, aldus het PBL. Dat komt omdat het kabinet dingen doet die weinig bijdragen, en dingen nalaat die veel bijdragen. Over twee maanden gaat de kolensectie van de Hemwegcentrale dicht, maar ik begrijp werkelijk niet waarom. Die centrale staat er niet voor niks, de mensen die daar werken produceren 24/7 een zeer schaars en waardevol economisch goed: 630 megawatt continu en betrouwbaar elektrisch vermogen.
Bij sluiting moet dat kostbare elektrische vermogen ergens anders vandaan komen. Niet van kerncentrales of zon- en windparken, want die zijn schaars en worden al benut. Dus komt het uit binnenlandse en buitenlandse fossiele centrales. Met een mix van bruinkool, steenkool en aardgas zou 1 megaton CO2 bespaard worden op de jaarlijkse 5 megaton van de Hemweg. Alleen volledige vervanging van 630 megawatt door aardgascentrales zou de becijferde 2 megaton CO2 besparen. Nederland stoot jaarlijks 160 megaton CO2 uit.
Intussen worden veel goedkopere en effectievere maatregelen nagelaten, zoals verlaging van de maximumsnelheid. Bizar genoeg staat dat onderwerp ineens wel op de agenda, vanwege de stikstofcrisis. Maar uiteindelijk maakt het niet uit waarom we naar 110 km per uur gaan, als het maar gebeurt. Dat bespaart naast stikstof, fijnstof, lawaai en verkeersdoden ook 3-4 megaton CO2 per jaar. Kosteloos.
Dag Maarten
Ik heb je lezing bij de Lionsclub Best Oirschot gemist maar krijg inmiddels bevestigd wat ik zelf inmiddels al vermoedde en aan informatie bij elkaar heb gesprokkeld.
Nederland wordt gepiepeld door Rutte c.s.
Zoals gisteren bleek in de uitzending van Lubach kun je de sigaretten tests van RIVM ook niet meer serieus nemen. Daar zitten ik meen 5 lieden uit de sigarettenindustrie mee te schrijven aan de testuitslagen en zijn twee ambtenaren uit die groep opgestapt.
Dat de veel strengere reële Canadese norm in Europa niet mag worden toegepast is eveneens toe te schrijven aan diezelfde sigarettenindustrie die Brussel, zoals zo vele lobbyisten, plat lobbied.
Zo is het ook met die klimaattafels.
Wie hebben er aan die tafels gezeten?
Politici met een tunnelvisie, activistische “wetenschappers” en belangengroepen , industriële belanghebbende, lobbyisten en andere stakeholders.
Feiten waren in die gesprekken niet welkom. de wetenschap stond aan de kant, atoomenergie bleef onbesproken.
Het is een klimaatgedrocht geworden.
Veel middelen zijn erger dan de kwaal, het wordt gekenmerkt door een abjecte gashaat en nederland doet het weer alleen.
1,8 miljoen laadpalen in 2030 staat in dat energieakkoord. Duitsland haalt 1 miljoen niet eens als ze er vanaf vandaag 300 plaatsen.
Heel Nederland op de schop, alle netwerkbeheerders wanhopig over beschikbare capaciteit?
Dat kunnen ze nu al niet bijhouden.
de NOS repte onlangs over een Duitse Grüne Wende omdat er wat meer accubakken worden verkocht.
Nog zo’n tendentieus bericht. Duitsers zijn niet gek, er worden volop diesels en benzineauto’s gekocht. Hoe kom je anders comfortabel over de weg van München naar Bremen?
Ik moet denken aan die tafel draaischijven bij de Chinese restaurants in het Verre Oosten.
Daar draait iedereen wat hij lekker vindt naar zich toe en vertellen de gasten na afloop hoe lekker ze toch gegeten en gekletst hebben.
Beste Paul, dank voor je reactie