Heeft CO2-opslag zin

CO2-opslag heeft veel weg van vuil onder het tapijt vegen en jezelf dan wijsmaken dat je hebt schoongemaakt. De milieubeweging is er dan ook tegen. Verder vraag ik mij af hoeveel CO2 we dan in de grond willen stoppen, en hoe zich dat verhoudt tot onze uitstoot. Een paar getallen: Nederland stoot jaarlijks ongeveer 160 miljoen ton CO2 uit. In 2030 wil de regering 20 miljoen ton CO2 per jaar in de grond opslaan. Die 20 miljoen ton heeft een volume van ruim 10 miljard kubieke meter.

De huidige aardgaswinning in Groningen van 20 miljard kubieke meter moet naar nul vanwege aardbevingsgevaar. We vinden dus dat miljarden kuubs gas uit de grond halen riskant is. Dan is miljarden kuubs gas in de grond stoppen dat ook. Bovendien is CO2-opslag een lineaire eindige maatregel, en dus niet duurzaam. Ik denk kortom dat de milieubeweging gelijk heeft met haar verzet tegen CO2-opslag in de grond.

CO2-opslag in mineralen zoals olivijn lijkt me nog zinlozer. Daarmee zouden jaarlijks in ons land enkele duizenden tonnen CO2 worden geabsorbeerd. Dat stoten we in Nederland in ongeveer 10 minuten uit, en is vergelijkbaar met het effect van één extra vorstdag per jaar. Laten we zo gauw mogelijk stoppen met het delven, transporteren, verwerken en uitstrooien van olivijn en soortgelijke mineralen.

2 gedachten over “Heeft CO2-opslag zin

 1. Pol Knops

  “CO2-opslag in mineralen zoals olivijn lijkt me nog zinlozer. ” De toepassingen van Olivijn liggen allemaal bij het vervangen van zand/grind. Dat je anders óók zou afgraven, malen, transporteren etc. Dus simpelweg een vervanging van conventionele producten. Zie bv:
  https://www.ad.nl/rotterdam/grind-rond-hoekse-lijn-eet-co2~ae1179dd/

  En het is duidelijk dat je met alleen Olivijn (of alleen wind of alleen elektrische auto’s of xx) de emissie reductie ook niet zult halen. Je hebt een portfolio van maatregelen nodig.
  (20 Miljoen ton CO2 is bij opslag een stuk minder 10 Miljard m3, CO2 is redelijk comprimeerbaar.

 2. Pol Knops

  M.b.t. Olivijn
  Olivijn is vooral zinvol als alternatief voor ander zand/grind.
  Dat anders ook gedolven en getransporteerd moet worden. Voor een recent project (Hoekse Lijn) hebben we de CO2 impact van het conventionele materiaal vergeleken.
  Dit zou anders met de vrachtauto uit België komen en het Olivijn met een schip uit Spanje.

  En ja Nederland stoot veel CO2 uit, dus alle oplossingen zullen slechts een kleine bijdrage kunnen leveren.
  M.vr.gr.
  Pol Knops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *