Klimaatspijbelen?

Ik vind het niet verstandig dat minister Slob zo mild reageert op scholierendemonstraties in schooltijd. Ik vind het ook niet verstandig dat scholen eraan meewerken. Er zijn in ons land vele manieren om je mening te uiten, en daar hoort spijbelen in mijn ogen niet bij. De demonstraties op het Malieveld scheppen ook een ongewenst precedent. Hoe bepaal je wat een goede reden is om de leerplicht te ontduiken? Sympathie voor het onderwerp lijkt me geen goed criterium.

Ik zou scholieren willen oproepen om naast de politiek ook naar zichzelf te kijken, en niet in een slachtofferrol te kruipen. De interesse voor beta-vakken neemt af, en volgens het CBS vertonen jongeren minder milieubewust gedrag dan ouderen. De zo vanzelfsprekend lijkende luxe en technologie om ons heen bestaat bij de gratie van zeer veel energiegebruik. Dat wordt aangedreven door consumentisme en zal tot ver na 2030 fossiele brandstoffen vergen. Jongeren mogen zich realiseren dat er een verband bestaat tussen hun eigen gedrag en CO2 uitstoot.

Scholieren kunnen in de toekomst veel bijdragen aan verduurzaming door beta-profielen te kiezen en zich te verdiepen in natuurkunde, scheikunde en techniek. Daarmee verschaffen ze zichzelf tevens riante mogelijkheden op de arbeidsmarkt, in een wereld waarin technologie steeds dominanter wordt.

Een gedachte over “Klimaatspijbelen?

  1. Noud Vermeulen

    Prima stuk en ik hoop dat Mark Rutte en Eric Wiebes de scholieren ook zo hebben toegesproken toen ze onder elkaar waren in het Torentje. Maar ik vrees van niet; het scholierenprotest kunnen we beter zien als een uiting van ‘samen geloven’. Zoals Daniela Hooghiemstra het treffend beschreef in de Volkskant.
    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/inmiddels-hebben-ideeen-over-persoonlijke-levensstijl-de-politieke-ideologieen-verdrongen~b05767a7/
    Nog bedankt voor de informatieve avond, gisteren in Leende-Strijp.

    Noud Vermeulen, Heeze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *