Gaat autorijden over vrijheid?

De auto-industrie vindt van wel, aldus NRC. Met dit argument verzet men zich tegen nieuwe strengere EU-regels voor CO2 uitstoot van auto’s. Maar over welke vrijheid gaat het dan precies? Is dat de vrijheid om auto te rijden op de tijd en plaats die ik wil? Of is dat de vrijheid om (te) hard te rijden, ontstellend veel energie te verspillen en jaarlijks 26.000 dodelijke slachtoffers in de EU te veroorzaken?

De auto is een geweldige uitvinding, die ons inderdaad de vrijheid geeft om ons snel en comfortabel te verplaatsen. Laten we dat vooral koesteren. Maar laten we de vrijheid om (te) hard te rijden, te bumperkleven en energie te verspillen zo gauw mogelijk elimineren. Ik denk eerlijk gezegd dat dat noodzakelijk is om de vrijheid van mobiliteit die de auto ons schenkt te kunnen behouden. Ik zie steeds meer in de toekomstvisie van professor Steinbuch van de TU Eindhoven: Mensen hoeven straks niet meer zelf een auto te besturen, en mogen dat bovendien ook niet meer. Veel te gevaarlijk, en veel te vervuilend. Auto’s gaan straks zelf voldoende afstand houden, bij mist vaart minderen, nooit meer harder rijden dan toegestaan, en gemiddeld 1 op 50 verbruiken. Dat kan met de technologie van nu, dus waar wachten we op?!

Elektrisch rijden helpt niks tegen klimaatopwarming zolang de auto net zoveel energie verbruikt als een benzine- of dieselauto. Het verplaatst alleen de CO2 emissie naar een elektriciteitscentrale die we niet kunnen zien. In mijn boek De Groene Illusie kun je hier meer over lezen. Koop het bij van Piere, via managementboek.nl of bol.com, of door deze nieuwsbrief te beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *