Earth Overshoot Day valt op 2 augustus

We hebben deze week met ruim 8 miljard mensen de natuurlijke bronnen die de aarde in heel 2023 kan opbrengen verbruikt. Dat betekent dat we bijna vijf maanden lang roofbouw plegen op onze moederplaneet. Dat gaat over energie, grondstoffen, ruimte en afval. In 2012 viel Earth Overshoot Day ook op 2 augustus, en is sindsdien vrijwel stabiel. De enige uitzondering is coronajaar 2020, waarin Earth Overshoot Day vanwege verminderde consumptie op 22 augustus viel.

Vijf van de twaalf maanden op de pof leven betekent dat we in dit kalenderjaar ongeveer 1,7 aarde verbruiken. Er zijn discussies en kritieken op het concept en de methodiek van Earth Overshoot Day, maar die doen niks af aan de essentie. We zullen afmoeten van de illusie van ‘groene groei’. Groene groei bestaat niet. Groei vergt altijd nieuwe grondstoffen en meer ruimte, ook als we meer gaan recyclen en steenkool vervangen door windmolens en zonnepanelen.

Zolang we groeien in aantallen en economische welvaart kunnen we nooit al onze benodigde grondstoffen en ruimte hergebruiken en herverdelen, en moeten we dus nieuwe bronnen aanspreken. Voortdurende groei op een eindige planeet is een evidente paradox. Laten we stoppen met het problematiseren van stabilisering of krimp van bevolking en economie. Laten we stabilisering en krimp als een normaal of zelfs gewenst fenomeen gaan hanteren.
https://foreignpolicy.com/2018/09/12/why-growth-cant-be-green/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *