Waarom gaan we eigenlijk 100 rijden?

We gaan 100 rijden vanwege de stikstofcrisis. Vreemd genoeg wordt daarbij een ander belangrijk winstpunt niet genoemd: 25% minder CO2-uitstoot van alle elektrische en fossiele personenauto’s. Op EU-niveau is dat vergelijkbaar met de totale CO2-uitstoot van de luchtvaart. Ik hoop dat we ons massaal aan die 100 km/u gaan houden, en onze vliegschaamte inruilen voor hardrijschaamte.

De elektriciteit in Nederland wordt voor 85% opgewekt door verbranding van fossiele en hedendaagse biomassa. Verder hebben we 3% nucleair, 11% zon en wind, en 1% overig. In de EU zijn die percentages respectievelijk 55% verbranding, 25% nucleair, 15% zon en wind, en 5% overig. Ik vind het daarom misleidend om elektrische auto’s “emissievrij” te noemen. Dat zijn ze allerminst, de emissie is alleen verplaatst van een uitlaat naar een schoorsteen.

De zonnepanelen op mijn dak verlagen de CO2-emissie van onze landelijke elektriciteitsproductie. Als ik vervolgens mijn dieselauto inruil voor een elektrische auto verlaagt dat niet nog eens de landelijke CO2-emissie. De winst zit uitsluitend aan de energieproductiekant. Energieverbruikers kunnen alleen bijdragen door minder energie te verbruiken, en dat doen elektrische auto’s niet. Rustige rijders wel.

Een gedachte over “Waarom gaan we eigenlijk 100 rijden?

  1. Han Snijders

    Een lezer van een landelijke krant plaatste in de rubriek ‘Opinie’ terecht vraagtekens bij elektrische auto’s: “ zij betrekken momenteel hun energie voornamelijk uit fossielgestookte centrales”. Een aanvulling is op zijn plaats. De hele mobililiteitscultuur is een verschijnsel wat tot voor enkele generaties nauwelijks bestond en nooit dwingend noodzakelijk was. De automobielcultuur is nuttig en zeker leuk voor de mensen levend in het nu. Wie zich beperkt tot de ecologische feiten is deze cultuur vervuilend, grondstoffenuitputtend en alleszins planeetdegraderend. Want hoeveel niet-herwinbare stoffen bevat een automobiel, opgeteld bij de productieketen daarvan? Wie liever anders rekent: tel de herwinbare stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *