Maandelijks archief: juni 2018

Als we van het gas af gaan, gaan we meer gas gebruiken

Op 25 juni was ik bij het grote gasdebat in Amsterdam. Prof. Dr. Machiel Mulder uit Groningen toonde haarfijn aan dat het gasloos maken van huishoudens tot een toename van ons gasgebruik zal leiden. Hoe dat kan? Elektrisch koken en verwarmen vergen zoveel meer stroom dat dit tot 2050 alleen met extra aardgas kan worden opgewekt. Kolen- en kerncentrales worden afgebouwd, en de groei van hernieuwbare energie zal niet voldoende zijn om de toenemende vraag op te vangen.

Het is een mysterie waarom alle woningen vanaf 1 juli van het gas af moeten. Waarom legt het kabinet niet uit wat dit gaat kosten, en wat de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen zal zijn? Mulder geeft het antwoord. Het is niet uit te leggen. Wat iedereen ook vindt van deze wetenschappelijke uitkomst, het is in elk geval reden om dit vergaande kabinetsbesluit kritisch te beschouwen. Laten we toch vooral nuchter naar de feiten blijven kijken, en inzetten op energiemaatregelen die echt bijdragen aan het milieu.

Van het aardgas af

Dit voorjaar was er historisch aardgasnieuws. De Nederlandse huishoudens gaan van het aardgas af, en minister Wiebes gaat de Groningse aardgaskraan voor 2030 helemaal dichtdraaien. Op de eerste dag van de zomer komt vanuit de Klimaattafel naar buiten dat de belasting op aardgas met 75% zou moeten stijgen. Dit zou gecompenseerd moeten worden door de belasting op elektriciteit te verlagen.

Ik vind het wel vreemd. Tien jaar geleden was aardgas het mooiste wat er was, omdat het veel minder CO2 uitstoot veroorzaakt dan steenkool. En nu is aardgas het ergste wat er is, omdat het fossiel is en aardbevingen veroorzaakt. Wat staat ons in de komende vijf jaar te wachten, als zal blijken dat aardgasloos leven grote maatschappelijke en financiële consequenties heeft? De eerste signalen dat energie toch fors duurder zal worden dienen zich aan. De staat zal ook het gemis aan aardgasbaten moeten compenseren. “Dat gemis zit nu niet in de rijksbegroting, maar wordt tot 2021 opgevangen door meevallers.” Juist ja. Ik wil graag nu horen wat dat gaat betekenen, en niet pas als de meevallers in tegenvallers zijn veranderd.

We wisten tien jaar geleden ook al dat gaswinning aardbevingen veroorzaakt, en dat we serieus moesten gaan minderen met fossiele brandstoffen. Maar kennelijk nemen we pas actie als de publieke opinie dat onvermijdelijk maakt. Ik verwacht van onze overheid dat er informatie en actie komt voordat media en burgers gaan krijsen en eisen.