Als we van het gas af gaan, gaan we meer gas gebruiken

Op 25 juni was ik bij het grote gasdebat in Amsterdam. Prof. Dr. Machiel Mulder uit Groningen toonde haarfijn aan dat het gasloos maken van huishoudens tot een toename van ons gasgebruik zal leiden. Hoe dat kan? Elektrisch koken en verwarmen vergen zoveel meer stroom dat dit tot 2050 alleen met extra aardgas kan worden opgewekt. Kolen- en kerncentrales worden afgebouwd, en de groei van hernieuwbare energie zal niet voldoende zijn om de toenemende vraag op te vangen.

Het is een mysterie waarom alle woningen vanaf 1 juli van het gas af moeten. Waarom legt het kabinet niet uit wat dit gaat kosten, en wat de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen zal zijn? Mulder geeft het antwoord. Het is niet uit te leggen. Wat iedereen ook vindt van deze wetenschappelijke uitkomst, het is in elk geval reden om dit vergaande kabinetsbesluit kritisch te beschouwen. Laten we toch vooral nuchter naar de feiten blijven kijken, en inzetten op energiemaatregelen die echt bijdragen aan het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *