Verwondering

Ik verwonder me elke dag. Verwondering is voor mij het zout in de pap. Ik verwonder me over de schoonheid van de Zeeuwse stranden en de Italiaanse Dolomieten. Over de blauwe hemel overdag en de fonkelende sterren ’s nachts. Over de merel in de achtertuin en het koraal in Australië. Over de pracht van Bachs muziek en de rijkdom van het bridgespel. Mijn verwondering doet me vragen waarom de dingen zijn zoals ze zijn, en doet me zoeken naar de oorsprong van de natuur en onze plek daarin.

In de afgelopen jaren heb ik me in toenemende mate verwonderd over klimaat en energie. Ik ben scheikundige en heb een fascinatie voor de natuur en de manier waarop wij met die natuur omgaan. Ik hoor en lees steeds meer dingen die mij het ongemakkelijke gevoel geven dat er iets niet klopt. Ik ben erin gedoken, en er klopt inderdaad iets niet. Dat heeft me ertoe aangezet om een boek te schrijven over duurzame energie.
Ik wil graag dat het wel gaat kloppen, en dat ik me ook in de toekomst kan blijven verwonderen over de bergen en de stranden, de wolken en de sterren, de dieren en de planten, de kunsten en de wetenschappen

Maarten van Andel