Van het aardgas af

Dit voorjaar was er historisch aardgasnieuws. De Nederlandse huishoudens gaan van het aardgas af, en minister Wiebes gaat de Groningse aardgaskraan voor 2030 helemaal dichtdraaien. Op de eerste dag van de zomer komt vanuit de Klimaattafel naar buiten dat de belasting op aardgas met 75% zou moeten stijgen. Dit zou gecompenseerd moeten worden door de belasting op elektriciteit te verlagen.

Ik vind het wel vreemd. Tien jaar geleden was aardgas het mooiste wat er was, omdat het veel minder CO2 uitstoot veroorzaakt dan steenkool. En nu is aardgas het ergste wat er is, omdat het fossiel is en aardbevingen veroorzaakt. Wat staat ons in de komende vijf jaar te wachten, als zal blijken dat aardgasloos leven grote maatschappelijke en financiële consequenties heeft? De eerste signalen dat energie toch fors duurder zal worden dienen zich aan. De staat zal ook het gemis aan aardgasbaten moeten compenseren. “Dat gemis zit nu niet in de rijksbegroting, maar wordt tot 2021 opgevangen door meevallers.” Juist ja. Ik wil graag nu horen wat dat gaat betekenen, en niet pas als de meevallers in tegenvallers zijn veranderd.

We wisten tien jaar geleden ook al dat gaswinning aardbevingen veroorzaakt, en dat we serieus moesten gaan minderen met fossiele brandstoffen. Maar kennelijk nemen we pas actie als de publieke opinie dat onvermijdelijk maakt. Ik verwacht van onze overheid dat er informatie en actie komt voordat media en burgers gaan krijsen en eisen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *