Maandelijks archief: januari 2023

Polarisatie is het nieuwe woord voor verzuiling

TenneT voorziet een stroomtekort in 2030. Natuur & Milieu wil alle kolencentrales sluiten in 2025. Deze twee volstrekt onverenigbare berichten illustreren een 21e-eeuwse terugtrekking in de eigen bubbel van gelijkgestemden, zoals we die 100 jaar geleden zagen bij het socialisme, liberalisme, katholicisme en protestantisme. Voor energie en verduurzaming is dat extra fnuikend, omdat daar de natuurwetenschappelijke (on)mogelijkheden leidend zijn, en niet allerlei menselijke overtuigingen en idealen.

TenneT weet als netbeheerder allang dat we niet ongestraft stabiele stroomproducenten (kolen- en kerncentrales) kunnen afbouwen, instabiele stroomproducenten (wind en zon) kunnen opbouwen, en ook nog eens heel snel meer stroomvraag (elektrische auto’s en warmtepompen) kunnen creëren. Natuur & Milieu zou dit moeten weten, in constructieve dialoog met TenneT. Regeringspartij Die Grünen in Duitsland moet na acht jaar misplaatst idealisme daarom instemmen met een verlengde bedrijfsduur van kerncentrales en een verhoogde bruinkoolwinning onder het geofferde dorp Lützerath.

De huidige stroomtekorten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland zijn niet het gevolg van de oorlog in Oekraïne. We hebben die sinds de Russische inval in de Krim eigenhandig gecreëerd met acht jaar van toenemende kortzichtigheid en polarisatie. Nu gaat met Poetin als kwade genius de recente ban op kerncentrales en fossiele investeringen van tafel, maar we hebben onze zogenaamde energiecrisis toch echt zelf veroorzaakt.

Minder negativiteit en meer positiviteit in 2023

“We lijden onder hoge prijzen en hoge inflatie. 10% minimumloonsverhoging is niet genoeg. We kampen met medicijngebrek, en een aan tekort aan kinder-IC’s. Teveel zwaargewonden bij ongevallen komen in een ‘verkeerd’ ziekenhuis terecht. Extreme kou teistert de VS, zogenaamd vanwege klimaatverandering. De koning spreekt van een schaduw van zorgen in onzekere tijden.”
De negativiteit druipt eraf in het nieuws van de laatste week van het jaar. Je zou niet zeggen dat we in één van de rijkste landen ter wereld leven, met uitgebreide sociale voorzieningen en goede gezondheidszorg.

“Ambulancepersoneel kiest soms bewust voor het meest nabije ziekenhuis in plaats van het meest gespecialiseerde, en het is niet duidelijk dat dat verkeerd zou zijn. De kou in de VS is niet ongebruikelijk, aldus Gerrit Hiemstra. De tijden zijn altijd onzeker geweest, en de koning geeft aan dat we in saamhorigheid moeilijkheden kunnen overwinnen.”
Dat klinkt al beter. Het wordt nog beter met een mooie reportage over een groeiende Joodse gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten, waarin een rabbi op zijn huwelijksfeest danst met Arabische vrienden.

Nederlanders geven aan dat ze de toenemende polarisatie in politiek en media beu zijn, en daarom minder naar het nieuws kijken. Ik kijk ook minder, omdat ik al die negativiteit beu ben. Ambitie is mooi, maar alles wat niet naar wens loopt als probleem neerzetten vind ik lelijk en schadelijk. Het goede nieuws is dat veel landgenoten dat ook vinden, en het graag anders willen. Goed nieuws zou niet verkopen. Toch droom ik in 2023 van meer positiviteit in politiek en media.