Black Friday, een zwarte dag

Als ik een nieuwe fiets of bankstel koop met 10 kilo staal erin, veroorzaak ik CO2 emissie in IJmuiden. Het heeft geen zin om daarvoor naar de industrie te wijzen. Die maakt wat wij willen hebben, en als ze dat niet zou doen zou de hel losbreken. Wij eisen onmiddellijke bezorging van alles dat wij bestellen. De winkels en distributiecentra liggen daarom vol met spullen die al gemaakt zijn voordat iemand erom vroeg. En als wij die onverhoopt niet kopen noemen we dat crisis.

Deze nietsontziende inzet op consumptie is nu geculmineerd in Black Friday. Daarmee vergroten we de CO2 emissie, de uitputting van grondstoffen en de hoeveelheid afval en plastic in de wereld. Ons consumentisme verschuift Earth Overshoot Day elk jaar naar een eerdere datum. We weten allemaal dat we niet zo door kunnen blijven groeien, maar we weten niet hoe we dat groeien kunnen stoppen.

De voortdurende toename van productie, transport, mobiliteit, communicatie en entertainment doet het effect van elke extra windmolen en elk nieuw zonnepark in korte tijd teniet. De essentie van alle klimaatakkoorden is dat we minder energie gaan gebruiken, door minder te consumeren, op alle terreinen. Maar welke politicus gaat dat propageren, en welke kiezer gaat daar dan op stemmen?

Een gedachte over “Black Friday, een zwarte dag

  1. Theo de Wilde

    In principe ben ik het eens met je stelling: meer consumptie, vergroting CO2 uitstoot.
    Het staal wat gebruikt wordt voor fietsen en bankstellen komt niet uit IJmuiden. Grotendeels uit China.
    Het is nog maar de vraag of Black Friday tot een VEEL grotere consumptietoename leidt. In deze feestmaand kopen de meeste mensen hun geplande cadeautjes en kleding tegen een lagere prijs. Logisch. Natuurlijk is de verleiding groot dan iets extra’s te kopen, maar een extreme toename van goederen is moeilijk aan te tonen. Ik ben benieuwd naar je cijfers.
    Dat internetaankopen tot een extra belasting van het milieu leiden (o.a. transport) ben ik het mee eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *