Draagt elektrisch rijden bij aan CO2 reductie?

“Auto van de zaak speelt belangrijke rol in vergroening mobiliteit”, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Mede door fiscale stimulering van elektrisch rijden is de CO2 uitstoot van zakenauto’s in de periode 2011-2016 met 6% afgenomen.
Dat geloof ik direct. Plug-in hybrids en volledig elektrische auto’s stoten weinig of geen CO2 uit. Maar het opwekken van de elektriciteit waarop deze auto’s rijden produceert wel CO2. Groene stroom zal de komende decennia schaars blijven, dus meer elektrische auto’s betekent meer gas, kolen en kernenergie. Ik vraag mij af of het PBL dit heeft meegenomen in zijn analyse.

CO2 uitstoot is een mondiale kwestie, dus het heeft geen zin om alleen te kijken naar wat er uit de uitlaat van een auto komt. Voor een volledig beeld moet de gehele energieketen worden beschouwd, dus ook de opwekking en het transport van elektriciteit. Door dit niet te vermelden laat het PBL ons in onzekerheid over de werkelijke milieueffecten van elektrisch rijden. Dat is jammer, want die onzekerheid leidt tot verwarring, speculatie en cynisme. Daarmee is de vergroening van onze mobiliteit niet geholpen, en blijft de vraag in de titel helaas onbeantwoord

De Groene Illusie is voor 19,50 te koop in de betere boekhandel zoals van Piere in Eindhoven, en via managementboek.nl en bol.com. Je kunt het boek ook rechtstreeks bij mij bestellen via info@maarten-vanandel.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *