“Kabinet worstelt met zijn groene beloften”

Deze kop in het FD is veelzeggend. Ik kreeg op Prinsjesdag al de kriebels van de halve waarheid in de Troonrede: “De realiteit is dat het klimaatbeleid raakt aan onze hele manier van wonen, werken en leven”. We weten nu waarom de koning er niet bij zei hoe het klimaatbeleid ons raakt. Het is een boodschap die niemand wil vertellen en waarvoor niemand wil opdraaien. Het gekissebis in de coalitie over verdeling van de kosten tussen burgers, overheid en bedrijven is een schijnvertoning. Uiteindelijk betalen wij als 17 miljoen Nederlanders alles: Rechtstreeks, via belastingverhogingen, en in duurdere producten.

In mijn boek de Groene Illusie beschrijf ik de maatschappelijke consequenties van een energietransitie. Die zijn draconisch, maar worden niet benoemd in het publieke debat. Daarmee laten we elkaar in de waan dat we zonder in te leveren kunnen verduurzamen. Een natuurwetenschappelijke analyse van alle energieopties leert echter dat dit een groene illusie is. Zolang we geloven dat we zonder offers een energietransitie kunnen realiseren komt er geen energietransitie. Als we dat niet serieus gaan bespreken met elkaar is een crisis niet uit te sluiten, om te beginnen een kabinetscrisis.

De Groene Illusie is voor 19,50 te koop in de betere boekhandel zoals van Piere in Eindhoven, en via managementboek.nl en bol.com. Je kunt het boek ook rechtstreeks bij mij bestellen via info@maarten-vanandel.com

Een gedachte over ““Kabinet worstelt met zijn groene beloften”

  1. Han Snijders

    Eindelijk eens iemand die de spijker op de kop durft te slaan. Geen omzeilende praatjes.
    Ik hoor dit liever dan het dwangmatig sparen van de kool en de geit. De kwaliteit van het boek “De groene illusie’ is vooral de mentale openstelling: in openheid afwegend, niet de emotie pamperend maar op zoek naar de feiten. Wij leven immers al decennia of langer boven onze stand. Daarnaast zet het de feitelijke informatie over het energie-aspect uitstekend op een rij die ik in jaren via allerlei versnipperde bronnen bijeen moest harken. Soms spreken alleen de diagrammen al boekdelen, op andere plaatsen de uitstekende verwoording. Ook zie ik sommige dingen wat anders, daar hoop ik binnenkort ook nog wat over te kunnen zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *