Bevolkingskrimp, een vloek of een zegen?

“Met 1,6 kind per vrouw is de krimp begonnen”, kopt de NRC op 22 september. Bevolkingskrimp veroorzaakt allerlei maatschappelijke en economische problemen, en is iets waar West-Europese politici volgens deskundigen meer aandacht aan zouden moeten besteden. Daarmee verklaren we onszelf eigenlijk tot een lineair systeem: De mensheid kan alleen blijven functioneren als zij groeit. Tegelijkertijd beseffen we allemaal dat de wereldbevolking niet eindeloos kan blijven groeien, en dat we terug moeten naar de circulariteit van voor 1900. Bevolkingsgroei is een belangrijke oorzaak van toenemend energieverbruik en uitputting van natuurlijke bronnen.

Dit is een existentieel dilemma waar nog niemand een antwoord op heeft. Niemand weet ook hoe we de wereldwijde bevolkingsgroei zouden moet stoppen, als we dat zouden willen. Hoge regionale welvaart leidt tot lage regionale bevolkingsgroei, maar het is gissen of dat ook op wereldschaal geldt. De VN voorspellen tot 2050 en ook daarna een verdere groei van zowel de wereldbevolking als de wereldwijde energieconsumptie. Met dat laatste zou één van de essentiële voorwaarden voor de Klimaatdoelstellingen van Parijs zijn geschonden. Dit zou naar mijn mening een prominent onderwerp in het publieke energiedebat moeten zijn.

Mijn boekpresentatie op 21 september was geanimeerd en goed bezocht. Ik vond het een unieke belevenis en ik wil alle aanwezigen hartelijk danken.
De Groene Illusie is voor 19,50 te koop in de betere boekhandel zoals van Piere in Eindhoven, en via www.managementboek.nl . Je kunt het boek ook rechtstreeks bij mij bestellen met een email naar info@maarten-vanandel.com

Een gedachte over “Bevolkingskrimp, een vloek of een zegen?

  1. Sebe Vogel

    “Hoge regionale welvaart leidt tot lage regionale bevolkingsgroei, maar het is gissen of dat ook op wereldschaal geldt.”
    Prof. Hans Rosling heeft hierover toch wel vrij duidelijke informatie gegeven. Waarschijnlijk u wel bekend.
    Zie: https://www.gapminder.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *