TU/e studenten ontwikkelen ijzer als brandstof

IJzerpoeder kan branden, en daarbij komt geen CO2 vrij. Eindhovense studenten willen hiermee een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen ontwikkelen. Doel is om met duurzaam opgewekte elektriciteit ijzer te maken uit ijzererts. Daarmee kan overproductie van groene stroom op zonnige winderige dagen worden opgeslagen, en via verbranding van het ijzer weer worden teruggewonnen op donkere windstille avonden.
De ambitieuze studenten adresseren zo een belangrijke bottleneck voor duurzame energie: Energieopslag. Iedereen wil op elk moment van de dag of nacht energie kunnen gebruiken. Windmolens en zonnepanelen produceren echter altijd teveel of te weinig energie. Vraag en aanbod van duurzame energie moeten daarom voortdurend “gebalanceerd” worden, en dat kan alleen met grootschalige energieopslag. Metalen zoals ijzer en zink worden hierop onderzocht.

Dat is een enorme uitdaging. Fossiele brandstoffen verbranden tot waterdamp en CO2. IJzer daarentegen verbrandt tot ijzeroxide (roest), dat als vaste stof in het verbrandingsproces achterblijft. Dat bemoeilijkt grootschalige toepassing. Ook de productie van ijzer met groene stroom staat nog in de kinderschoenen. Verder bevat ijzer per kilo zes maal zo weinig energie als aardolie, en is dus te zwaar om als brandstof mee te nemen in auto’s en vliegtuigen.

In De Groene Illusie ga ik in op metalen en andere opties voor grootschalige energieopslag. Op vrijdagavond 21 september presenteer ik mijn boek bij van Piere boekhandel in Eindhoven. Meld je aan via info@vanpiere.nl en wees welkom vanaf 19.00 uur, met een lekker drankje en muzikale omlijsting van twee topmusici! Zie www.libris.nl/vanpiere/agenda/september/boekpresentatie-de-groene-illusie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *