Niemand kan zijn eigen windmolen claimen

Het kabinet moet vaart maken met grootschalige windparken boven de Wadden, aldus het Financieel Dagblad. Anders kan de industrie in Noord-Nederland haar ambitieuze klimaatdoelstellingen niet waarmaken.
Dat klinkt wel heel opportunistisch. De Noord-Nederlandse industrie kan toch zeker niet de windmolens in de Noordzee claimen? Zo kan iedereen wel zeggen dat hij duurzaam is. Arjen Lubach heeft op 4 februari haarfijn aangetoond waar dat toe leidt. Groene stroom is er maar één keer voor ons allemaal, evenals de kostbare Noordzee die kennelijk vol met gigantische windmolens moet worden gezet.

Ik heb daar eerlijk gezegd een slecht gevoel over, en mijn berekeningen aan windenergie maken dat er niet beter op. Windmolens vergen heel veel ruimte, en zijn invasief voor de natuur. Niemand kent de langetermijneffecten op landdieren, zeezoogdieren, vissen en vogels. Het feit dat we technisch in staat zijn om windmolenparken in de Noordzee te bouwen wil nog niet zeggen dat we dat ongebreideld moeten doen. Waarom protesteert de milieubeweging hier niet tegen?

De eerste exemplaren van de Groene Illusie zijn binnen van de drukker, en ik kijk uit naar mijn boekpresentatie op vrijdagavond 21 september bij boekhandel van Piere in Eindhoven. Wees welkom, het wordt gezellig met hapjes en drankjes voor iedereen. De inloop is vanaf 19.00 uur, en het is handig als je je even aanmeldt bij info@vanpiere.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *