Onze groene energie verwoest elders de natuur

Een confronterend artikel in NRC van 31 juli 2018: Voor windmolens, zonnepanelen en batterijen zijn meer mineralen nodig dan voor fossiele brandstoffen. De Wereldbank verwacht voor mineralen zoals kobalt en nikkel een groei van 250% en meer, als gevolg van de Klimaatdoelstellingen van Parijs. Explosief groeiende mijnbouw heeft in de Filippijnen al enorme ecologische verwoesting aangericht, en grote mijnbouwbedrijven kijken nu begerig naar het mineraalrijke Madagaskar. Zie https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/31/onze-vergroening-kost-anderen-hun-biodiversiteit-a1611717

In principe leidt alles dat wij mensen grootschalig gaan exploiteren tot een vorm van uitputting. Laten we iets nieuws daarom niet te gauw duurzaam noemen, maar eerst de integrale milieueffecten over langere tijd bestuderen.

In mijn boek De Groene Illusie ga ik uitgebreid in op de duurzaamheid van alle energieopties die nu duurzaam worden genoemd. Op vrijdagavond 21 september presenteer ik dit boek bij van Piere boekhandel in Eindhoven. Inloop vanaf 19.00, aanvang om 19.30. We hebben gebrainstormd, en we gaan het gezellig en bijzonder maken. Je bent van harte welkom, zeg het voort. Als je komt geef dat dan graag aan via info@vanpiere.nl , dit i.v.m. het aantal hapjes en drankjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *