Earth Overshoot Day viel nog nooit zo vroeg

De Earth Overshoot Day (EOD) is de dag van het jaar waarop wij als mensheid evenveel van de aarde genomen hebben als onze planeet ons in een jaar kan geven. In 1981, het eerste jaar van meting, viel de EOD op 14 december. In de 17 dagen daarna pleegden we dus een klein beetje roofbouw op de aarde. In 1995 viel de EOD op 22 oktober, en in 2007 op 30 augustus. Dit jaar was het al op 1 augustus, en plegen we dus vijf maanden roofbouw, tot aan het eind van 2018. Zie https://nos.nl/op3/artikel/2244088-waarom-we-eigenlijk-twee-aardes-nodig-hebben.html

Dit gaat veel verder dan energie en klimaat. De EOD omvat ook natuur, grondstoffen, voedsel, water en afval. Onze aantallen nemen exponentieel toe (met ruim 200.000 mensen per dag), en de ecologische footprint per wereldburger neemt ook toe. We veroorzaken dus dubbele groei, en niemand weet waar dat heen zal gaan. Dat is niet erg, maar laten we er wel over nadenken en het er samen over hebben.

Op vrijdagavond 21 september presenteer ik mijn boek De Groene Illusie bij van Piere boekhandel in Eindhoven. Inloop vanaf 19.00, aanvang om 19.30. We hebben gebrainstormd, en we gaan het gezellig en bijzonder maken. Je bent van harte welkom, zeg het voort. Als je komt geef dat dan graag aan via info@vanpiere.nl , dit i.v.m. het aantal hapjes en drankjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *