Zeewindenergie wordt steeds duurder

De kosten van zeewindmolenbouw zullen in de komende decennia met 40 miljard euro stijgen ten opzichte van eerdere ramingen. Onze kilowattuurprijs stijgt daardoor met 4 cent, dat is ruim 10 procent van huidige variabele tarieven. Dat lijkt te overzien, maar dat is het niet. Alles wijst erop dat ook deze raming binnen enkele jaren naar boven moet worden bijgesteld, en dat dit vervolgens elke paar jaar zal gebeuren. De drijfveer daarvoor is toenemende grondstofschaarste en toenemende onderhoudskosten.

Minister Jetten schrijft aan de Tweede Kamer dat hogere rentes op financieringen de belangrijkste oorzaak zijn, maar dat is hooguit tijdelijk. Toenemende grondstofschaarste en -prijzen zijn daarentegen een lineair doorgaand proces. Windmolenbouwers in de VS en Europa, waaronder Vattenfall, trekken zich terug uit openbare aanbestedingen. Het Deense Orsted heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 70 procent van zijn beurswaarde verloren. Siemens Energy Group verwacht dit jaar 4,5 miljard euro verlies.

In mijn nieuwe boek Kies Wijzer, dat begin november uitkomt, beschouw ik het heilloze beleid van steeds meer windmolens in natuurgebied de Noordzee. Dat beleid wordt niet alleen onbetaalbaar, maar veroorzaakt ook deels bekende en deels onbekende schade aan vissen, vogels, zeezoogdieren en schaaldieren. Ik analyseer tevens alle overige energieopties met hun voor- en nadelen, en analyseer op basis daarvan de partijprogramma’s voor de Kamerverkiezingen op 22 november. Lezers van deze nieuwsbrief kunnen nu al bestellen:
https://www.blauwburgwal.nl/product/kies-wijzer-klimaat/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *