Absurde stroomstoplichtplannen

Demissionair minister en D66-leider Rob Jetten is echt de weg kwijt. Hij wil aanbodgestuurd elektriciteitsverbruik afdwingen, met stroomstoplichten in alle bedrijven. ‘De uitbreiding van de elektriciteitsnetten kan het tempo van de energietransitie niet bijhouden’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Dat is een schandalige verdraaiing van de feiten. Ons nationale stroomverbruik is al meer dan tien jaar stabiel rond 120 miljard kilowattuur per jaar. Jetten wilde ruim vier jaar geleden als kamerlid sluiting van stabiele kolencentrales, in ruil voor meer variabele wind- en zonnestroom. Hij wist dus toen al dat de huidige netcongestie in aantocht was, maar hij heeft daar als fractievoorzitter en vervolgens als klimaatminister niets aan gedaan.

Stroomstoplichten in bedrijven is een onzinnig idee van politici die geen flauw benul hebben van de consequenties. Weet de minister niet dat veel industriële installaties helemaal niet periodiek kunnen worden uitgeschakeld? Weet de minister niet dat dat miljoenenschade aan die installaties en zelfs levensgevaarlijke situaties kan opleveren? Eerst moeten we verplicht elektrificeren, maar straks moeten we in de kou en het donker zitten vanwege stroomtekorten. Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, maar Rob Jetten wil terug naar middeleeuwse toestanden om iets wat we al tien jaar kunnen zien aankomen.

In mijn nieuwe boek Kies Wijzer dat komende week uitkomt, beschrijf ik de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen van netcongestie. Ik sta tevens stil bij de voor- en nadelen van kolencentrales, van elektrificatie van mobiliteit, verwarming en industrie, en van alle andere energieopties. Dat gebruik ik vervolgens om politieke partijprogramma’s te analyseren op zinnig en onzinnig energie- en klimaatbeleid. Kies Wijzer kan al besteld worden op https://www.blauwburgwal.nl/product/kies-wijzer-klimaat/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *