Nieuw boek over duurzame energie

Vliegtuigbouwkundig ingenieur Bert Weteringe beschrijft in zijn nieuwe boek Windhandel waarom windmolens geen vervanging kunnen zijn voor fossiele brandstoffen. Ze zijn schadelijk voor hun omgeving, en de kunststof wieken bevatten giftig Bisphenol-A (BPA). Dat komt via slijtage van de wieken in het milieu terecht. Hiervoor bestaan geen normen en regels, terwijl Europa BPA wel in toenemende mate weert uit verpakkingsmaterialen en plastic gebruiksvoorwerpen. De 5 tot 15 ton wegende wieken zijn ook nauwelijks recyclebaar, en worden hoofdzakelijk verbrand of gestort.

Windenergie is volgens Weteringe tien keer zo duur als fossiele energie. De commerciële verliezen worden aangevuld met miljardensubsidies, maar toch is een groot windmolenbedrijf als Siemens Gamesa inmiddels in financiële problemen. Het Financieele Dagblad meldde in september dat beleggers worden afgeschrikt door de oplopende bouw- en onderhoudskosten, en dat een grote aanbesteding voor wind op zee in het Verenigd Koninkrijk was geflopt. Als een windmolenbouwer verliezen lijdt en uit de markt verdwijnt is er niemand om de na 25 jaar versleten windmolens op te ruimen.

Ik schrijf ook een nieuw boek over duurzame energie, mijn derde. Het komt eind oktober uit, mede naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen in november. Ik beschrijf daarin de voor- en nadelen van windmolens en van alle andere energieopties. Op basis daarvan duid ik de zin en onzin in de verkiezingsprogramma’s van de twaalf grootste partijen op energie- en klimaatbeleid. Nadere details over dit boek volgen in de loop van deze maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *