Personeelstekort in energietransitie is doodnormaal

De energietransitie zou ‘onhaalbaar’ zijn door gebrek aan personeel. Mijn eerste gedachte is wat daar raar aan is. Sinds wanneer denken we dat alles wat een zittend kabinet over 10 jaar wil bereiken ook altijd uitvoerbaar is? Dat lijkt me misplaatst maakbaarheidsdenken. Een ambitieuze regering, onderneming of instelling wil altijd meer dan er kan, en een tekort aan arbeidskrachten is eigenlijk goed nieuws. Het omgekeerde, een overschot aan arbeidskrachten, is in elk geval slecht nieuws.

Er zou een ‘aanvalsplan’ moeten komen voor ‘groene en digitale banen’. Wat een onzin! Brainport Eindhoven kampt al meer dan tien jaar met een tekort aan technici, en zolang onze hightech industrie zo fantastisch gaat zal dat niet veranderen. Dat verandert pas als het slecht gaat met die industrie, zoals in 2009. Als dat zogenaamde aanvalsplan voor groene en digitale banen slaagt, zal dat schaarse technici wegtrekken bij de industrie. Het zal ook mensen wegtrekken bij defensie, politie, onderwijs, openbaar vervoer en zorg.

Al die arbeidsmarkten kampen met tekorten, en zijn ook deels communicerende vaten. Onze geschoolde beroepsbevolking groeit niet, dus wat de ene sector binnenhaalt gaat zomaar ten koste van een andere. Ik hoop en verwacht dat een nieuwe regering niet steeds maar nieuwe klimaatambities lanceert en roept dat de energietransitie sneller moet, maar in plaats daarvan kritisch kijkt naar de uitvoerbaarheid van bestaand beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *