Timmermans verplaatst alleen CO2

‘Eurocommissaris Frans Timmermans zet nadrukkelijk in op vermindering van broeikasgassen die vrijkomen in de bebouwde omgeving en bij wegtransport’, aldus het FD. Hij wil dit vooral met elektrificatie van huisverwarming en automobiliteit doen. Ik noem dat hokjesdenken. Timmermans reduceert daarmee de komende 20 jaar nauwelijks CO2. Hij verplaatst het alleen van huis en auto naar fossiele elektriciteitscentrales, of erger nog, naar biomassacentrales. De extra stroom voor al die elektrificatie kan tot ver na 2030 alleen daarvandaan komen, aangezien wind en zon nog lange tijd schaars blijven.

De wet van behoud van energie wordt systematisch genegeerd in het EU-klimaatbeleid. Elektriciteit is er niet vanzelf, en bij volledige benutting van zon en wind betekent extra stroomverbruik dus extra fossiele stroomopwekking. Die volledige benutting van zon en wind wordt overigens steeds moeilijker. Afgelopen augustus was er op een aantal dagen overaanbod van groene stroom. Dit probleem zal bij verdere groei van zon en wind groter worden. Tegelijkertijd houden we elke windstille nacht en bewolkte dag 100% fossiele opwekking nodig.

In het klimaatbeleid wordt deze spagaat vreemd genoeg nauwelijks geadresseerd. We blijven als een kip zonder kop zonne- en windparken bijbouwen, en elektrische auto’s en warmtepompen stimuleren. De werkelijke netto CO2-reductie van de hele EU zal daardoor in 2030 niet in de buurt van de beoogde 55% komen. Vanzelfsprekend reken ik dan de CO2-uitstoot van biomassa mee, want zo snel groeien nieuwe bomen niet.

2 gedachten over “Timmermans verplaatst alleen CO2

 1. Jos van den Bergh

  Gisteren een lezing gegeven aan een Probusclub waarin deze problematiek ook aan de orde kwam. Waarom veel mensen geen kennis hebben van deze paradox is mij niet helemaal duidelijk. Wel dat de onderliggende boodschap en redenering niet genoeg kan worden gecommuniceerd, vooral naar onze jeugd. Kennelijk gaat het toch niet uitsluitend om de reductie van CO2, maar spelen andere belangen.

  1. Maarten van Andel Bericht auteur

   Beste Jos, dank voor je reactie. Ik denk in dezelfde richting, zonder cynisch te willen worden. Laten we maar bij onszelf blijven, en feiten en getallen blijven uitdragen. Kwestie van volhouden. De energieconsumptie en CO2 productie in de wereld blijven gestaag toenemen, en er zijn geen aanwijzingen dat dat de komende tien jaar gaat veranderen. Maar de wal keert uiteindelijk het schip.
   Hartelijke groet, Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *