CO2 verplaatsen is jezelf en de natuur bedotten

“Autofabrikanten gaan volledig elektrisch: groene pr of noodzaak?”, kopt het FD. Ik zeg groene pr, want elektrische auto’s verplaatsen hun CO2-uitstoot naar elektriciteitscentrales. De laadstroom van elke extra elektrische auto komt 100% uit verbranding van extra fossiele en hedendaagse biomassa, want zonne- en windstroom (en kernenergie) zijn tot ver na 2030 schaars.
“Zwaardere CO2-lasten jagen de chemische industrie naar het buitenland”, aldus het PBL. Nederland verplaatst dan CO2-uitstoot, maar die CO2-uitstoot is natuurlijk niet weg. Als wij in het buitenland gemaakte spullen importeren moeten wij ons die CO2 weer toerekenen.

Dit is toch niet ingewikkeld? Het gaat toch om globale CO2-reductie? Het is toch geen wedstrijdje tussen landen? We willen onze rotzooi toch niet bij de buren dumpen? We kunnen dit toch alleen samen? Waarom houden we onszelf en elkaar dan zo voor de gek? Ik kan al deze vragen beantwoorden, behalve de laatste. Ik kan wel gegevens verzamelen, feiten analyseren en uitkomsten opschrijven.

Die uitkomsten tonen aan dat we wereldwijd ons totale energieverbruik moeten en kunnen halveren. Laten we die groene kans grijpen, in plaats van volharden in groene illusies zoals industrieën wegjagen, brandstofauto’s inruilen voor elektrische auto’s, gasketels vervangen door warmtepompen, en fossiele biomassa omwisselen voor hedendaagse biomassa. Anders blijven de wereldwijde energieconsumptie en CO2-uitstoot doorstijgen.

2 gedachten over “CO2 verplaatsen is jezelf en de natuur bedotten

  1. Noud Vermeulen

    Sinds Kyoto is de handel in emmisierechten bon ton. We hebben in NL ook een “Emissieautoriteit: https://www.emissieautoriteit.nl/onderwerpen/wat-is-emissiehandel.
    Alle wereldwijde bedrijven, Philips, Siemens, Tesla……….maken daar gebruik van. Elk bedrijf krijgt een hoeveelheid rechten. Omdat Tesla ‘emissievrije ‘auto’s maakt, hebben zij rechten over en die bieden ze te koop aan. Omdat de meeste Europese autofabrikanten in verhouding te weing elektrische auto’s maken (volgens de normen van Brussel) willen die graag de rechten van Tesla overnemen.

    Wie zei ook al weer ‘je ziet het pas als je het door hebt?’ het verplaatsen van CO2 is gewoon handel.
    En wie is de grondlegger van die handel? Al Gore; onthoud die naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *