Krijt op tijd, dan krijg je nooit spijt

Een mooie biljartwijsheid en illustratie van een ‘no-regret’ maatregel: Een voorzorgsmaatregel waar je geen spijt van krijgt, ook niet als de voorzorg onnodig blijkt. De bouwwereld past het no-regret principe toe door bestaande en nieuwe gebouwen goed te isoleren. Of een gebouw in de toekomst nu wel of niet van het gas af gaat, en of de klimaatopwarming nu mee- of tegenvalt, van een goed geïsoleerd pand krijg je nooit spijt.

Energiebesparingsmaatregelen in het algemeen zijn no-regret maatregelen, want energie besparen is in alle toekomstscenario’s gunstig. Denk naast gebouwisolatie aan LED-verlichting, 100 rijden, het Franse verbod op terrasverwarmers. langer met bestaande spullen doen, en natuurlijk ultrazuinige auto’s (1 liter per 50 km, 1 kWu per 15 km). We kunnen al die dingen en nog veel meer nu gaan doen, met bestaande technologie, betaalbare kosten, meer comfort en meer veiligheid. Dat is de kern van onze groene kans.

Diverse energieproductiemaatregelen kunnen wel tot grote spijt leiden, zoals miljarden kostende biomassacentrales, gekapte bossen en peperdure waterstoffabrieken. Aangezien die geen CO2 blijken te besparen blijven we zitten met enorme ecologische en economische schade, en ook nog eens meer in plaats van minder CO2-uitstoot. Laten wij en onze overheden veel meer nadruk leggen op effectieve en goedkope no-regret maatregelen.

2 gedachten over “Krijt op tijd, dan krijg je nooit spijt

 1. Noud Vermeulen

  No-regret maatregelen: zeker doen. Maar wel met kennis van zaken. De bouw isoleert erop los, maar dat gaat niet altijd even goed. Het mankeert nogal eens aan zorg voor goede ventilatie.
  Of LED-lampen wel zo’n goed idee is weet ik niet. Ik mis een systeem-analyse. Gaat de meter in Slochteren echt langzamer lopen? En die 500W dan die de gloeilampen eerst gaven en nu door de verwarmingsketel geleverd moeten worden?
  Maar dat de invloed van de industrie veel te groot is staat buiten kijf. Philips kan wel de LED-lamp doordrukken en de verenigde autobouwers zetten doodleuk 100 kW in elektrische auto’s. Dat kan niet.
  Overigens vind ik ook de invloed van de Groenen te groot. VW krijgt nu een boete omdat de CO2 uitstoot van al hun auto’s 0.5 gr/km te hoog is. Terwijl de rol van CO2 niet duidelijk is.

  Waar is het gezonde verstand en de kritische zin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *