Weg met de energiedogmatiek

“Kernenergie is nodig voor de toekomst, en hout verbranden is omstreden”. Hiermee zet het FD zich af tegen ‘greystaining’ en ‘greenwashing’, en doorbreekt het de energiedogmatiek waarin geen ruimte is voor nuances en nieuwe inzichten. Als we klimaatopwarming willen tegengaan moet mondiale CO2-reductie het hoofddoel zijn. Kernenergie draagt daar wel aan bij en biomassa niet in de komende dertig jaar. Opinies en dogma’s veranderen daar niets aan, en papieren handel in groene certificaten en emissierechten ook niet.

In de megalomane Green Deal van de EU gaat de komende tien jaar 1000 miljard euro om. Daarin is de enige technologie die substantieel bijdraagt aan CO2-reductie uitgesloten: Kernenergie. Dat is niet alleen ongeloofwaardig, maar ook kortzichtig. Het bevordert de klimaatdoelstellingen niet, en zet Nederland en de EU op achterstand in de wereldwijde kennisontwikkeling van uranium- en thoriumtechnologie.

Intussen bouwen Gasunie en Tennet een waterstoffabriek van 100 miljoen euro, als “schoon alternatief voor fossiele brandstof”. Maar waterstof is helemaal geen alternatief voor fossiele brandstof. Fossiele brandstof is er al en levert energie op. Waterstof moet je eerst maken en kost energie. Dat heeft op grote schaal pas zin als er een structureel overschot aan wind- en zonnestroom is.

3 gedachten over “Weg met de energiedogmatiek

 1. Han Snijders

  Kern- en thoriumtechnologie dienen in de kern het doel om productie- en consumptiegewoonten
  in stand te houden of te verhogen. Bij gebleken sukses staat de halve wereld er vol mee. Dan kom je aan bij de volgende halte: grondstoffen voor de productie van producten en productiemiddelen zijn er op termijn gewoon niet. Bovendien kleedt je de planeet er fysiek mee uit. Dat moet je willen. Mochten er subsidieprogramma’s komen: ga dan vooral vertellen dat het 150 jaar mis is gegaan met pretenties zoals overbevolking en mobiliteit voor een tweevoeter, en dat we terug moeten. Dat kost wel een paar generaties, maar is de enige uitweg denk ik.

  1. Paul van Blom

   Han Snijders legt de vinger op de zere plek. Onze energiehonger en andere parasitaire destructieve talenten zullen we als gehele mensheid en als individu op een gegeven moment onder ogen moeten zien èn naar moeten handelen.
   Het ongegeneerd er op los fantaseren over een verder woekerende mensheid mét of zonder kernenergie is stupide èn een vorm van volksverlakkerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *