Feiten en getallen vs. meningen en belangen

De reacties op mijn interviews van afgelopen week in het AD en op Radio 1 zijn hartverwarmend en vooral veelzeggend. Er is duidelijk behoefte aan duidelijke feiten en getallen. Willemijn Veenhoven van BNNVARA kon afgelopen dinsdag nauwelijks geloven dat we met een wat zuiniger rijstijl wereldwijd evenveel CO2 kunnen besparen als de totale luchtvaart uitstoot. Het is het soort van feiten dat compleet indruist tegen de perceptie die in het publieke debat is gecreëerd.

Het is me eerlijk gezegd een voortdurend raadsel waarom het groenste kabinet ooit ons niet veel concreter informeert over energie en CO2. Ik houd niet van cynisme en complottheorieën, en ik ga ervan uit dat onze regering het goede nastreeft voor ons land. Ik zou zeggen, ga regeren, en stop met klimaattafels vol belanghebbenden. Intussen blijf ik kritische vragen stellen, sommen maken en feiten analyseren. Gelukkig ben ik daarin niet de enige.

Co Wilders uit Oppenhuizen, oud-ondernemer in zonne-energie, geeft met nuchtere feiten en getallen inzicht in het nut van windparken en zonnevelden. Lees https://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie/Opinie-‘Wind-en-zonneparken’-zijn-druppeltje-op-gloeiende-plaat-23978248.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

2 gedachten over “Feiten en getallen vs. meningen en belangen

  1. Han Snijders

    Beste Maarten,
    Over belangen gesproken, er zit iets volkomen tegenstrijdigs in de veelgeprezen democratie (waarmee ik niet wil zeggen een beter systeem te kennen). Kort en goed: Politieke partijen moeten waken voor leegloop als ze onwelgevallige meningen gaan verkondigen. Van VVD tot Groen Links is afhankelijk van een achterban die geheel gewend, vertrouwd en afhankelijk is van de vrijheid van autorijden en daar economisch afhankelijk van is (…gemaakt!). Bestaat Groen Links nog als Pa met Ma’s kinderbakfiets naar een verafgelegen vergadering zou moeten? Hartelijke groet, Han – toch tikkeltje kritisch – Snijders

  2. Fer Harleman

    Beste Maarten,
    Het is nogal onduidelijk op welke cijfers je baseert. Iedereen weet dat een zuiniger rijstijl leidt tot minder brandstofverbruik en dus tot minder CO2 uitstoot. Volgens het CBS was de CO2 uitstoot van de Nederlandse luchtvaart 13 miljard ton in 2017. Zie https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/luchtvaart/hoeveel-uitstoot-veroorzaakt-de-nederlandse-luchtvaart-. De uitstoot van het wegverkeer was in 2017 naar schatting 25 miljard ton. Met een zuiniger rijstijl kun je wel 10% besparen. Dus dan is jouw geschatte besparing van 13 miljard wel heel erg hoog, namelijk zo’n 40%. De CO2 uitstoot van het wegverkeer was in 2017 overigens 12% hoger dan in 1990. Dus er zal nog heel veel meer moeten gebeuren. Ik ben overigens lid van GroenLinks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *