Kabinet doet biomassa in de ban?

Voor biomassa worden bossen gekapt en bomen verbrand. Dat is slecht voor biodiversiteit en klimaat, erkent minister Jetten. Biomassa verbranden is slecht voor biodiversiteit en klimaat. Ik herhaal dit nogmaals: Biomassa verbranden is slecht voor biodiversiteit en klimaat. Europese wetenschappers van KNAW en EASAC publiceren dit al jaren… maar toegezegde miljardensubsidies trekt Jetten niet terug. “Daar moeten we eerlijk over zijn”.

Wacht even, ik snap het niet. Er zijn in het verleden door voorgangers van Jetten miljarden van ons belastinggeld toegezegd met de illusie dat bomen en voedsel verbranden goed is voor het klimaat. Jetten erkent nu dat bomen en voedsel verbranden slecht is voor het klimaat. Waarom moeten u en ik dan toch belastinggeld blijven betalen aan het groenwassende Vattenfall? Waarom maakt de minister, die drie jaar geleden als kamerlid publiekelijk beloofde om kolencentrales te sluiten, nu als verantwoordelijk bewindspersoon niet korte metten met bestaande en toekomstige biomassacentrales?

Ik betaal liever contractbreukboetes aan Vattenfall dan subsidies voor het allerergste dat je natuur en mens kunt aandoen: Grootschalig bomen en voedsel verbranden, met scheepsladingen per week tegelijk uit andere landen. Dieper kunnen Nederland en de EU niet zinken om te voldoen aan de zelfgemaakte papieren CO2-boekhouding die nog steeds bepaalt dat biomassa verbranden CO2-neutraal is. De sprookjes zijn nog lang niet de wereld uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *