Klimaatwetten deugen niet

Wetten gaan in het algemeen over gedragingen. We mogen niet stelen, en we moeten stoppen voor rood. De toekomstige resultaten van die gedragingen liggen niet vast in wetten. We hebben wel de ambitie om het aantal diefstallen en verkeersongevallen terug te dringen, maar de overheid heeft zichzelf daar niet getalsmatig toe verplicht. Dat is verstandig, want dergelijke geambieerde toekomstige resultaten worden mede bepaald door factoren die we niet kennen of niet kunnen beïnvloeden.

Waarom is de overheid dan wel zo dom om zichzelf en ons allen wettelijk met handen en voeten aan toekomstige CO2-uitstoot te binden? Onze Klimaatwetten bepalen niet hoeveel windmolens en zonnepanelen er waar en wanneer moeten staan, maar dat we in 2030 onze CO2-uitstoot moeten halveren. Wat als de bevolking of de economie sterk groeit, wat als we onverwacht veel dijkverzwaringen en humanitaire missies moeten uitvoeren, wat als we weer Elfstedentochten krijgen? Met alle extra CO2-uitstoot van dien. Wat als we door economische crises de miljardensubsidies op windmolens, zonnepanelen, biomassacentrales en waterstoffabrieken niet meer kunnen betalen.

Kunnen ongekozen belangengroeperingen zoals Urgenda en Milieudefensie de Staat en dus ons allen dan dagvaarden, en kunnen rechters ons dan dwingen om boetes te betalen, in de kou te gaan zitten en ondernemingen, humanitaire missies en dijkverzwaringen af te remmen? Dat zijn toch zeker zaken van gekozen parlement en regering! Ambities zijn prima, maar de huidige klimaat-wetten deugen democratisch niet en moeten zo snel mogelijk van tafel.

Een gedachte over “Klimaatwetten deugen niet

  1. Han Snijders

    Nederland heeft nog het relatieve geluk dat het van de (relatief ondiepe) Noordzee gebruik kan maken, en daar volgens Jetten mede een verdienmodel energietransitie aan kan ontlenen (….).
    Maar pas op.
    Halvering van energie betekent naast gevolgen voor consumenten vergaande gevolgen voor m.n. de industriesector, en afgeleid daarvan vervoer (want vervoersmiddelen zijn industriële producten). Minder vraag vanuit consumenten en minder energietoevoer in de industriesectoren leidt tot grote aanpassingen en minder investeringsmogelijkheden in productiemiddelen. Efficiënte olie en gas moeten vervangen worden door minder energie-efficiënte maar meer metalen. Maar door koploper recycling te worden zou Nederland ook daar een verdienmodel aan kunnen ontlenen (….).
    Maar pas op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *