Beleggingsdogmatiek, een nieuwe hype

Pensioenfondsen en banken zouden niet meer in olie en gas mogen beleggen. Aandeelhouders dreigen zelfs met rechtszaken, tegen iets dat volkomen legaal en zelfs wenselijk is. Wij zullen de komende decennia nog hard olie en gas nodig hebben. Niet alleen voor ons dagelijks leven en werk, maar ook om überhaupt te kunnen verduurzamen. Alle duurzame energieopties vergen aan de voorkant veel energie om te maken, en het duurt maanden (windmolens) of jaren (zonnepanelen) voordat die energie weer is teruggeleverd.

Zonder olie en gas zouden we de komende decennia nauwelijks zonnepanelen en windmolens kunnen maken, en zouden ook ons leven, werk en mobiliteit grotendeels tot stilstand komen. Verder kunnen olie- en gasbedrijven zonder kapitaal niet investeren in innovatie om de hoognodige olie- en gasproductie in de komende decennia schoner en veiliger te maken. Een leegloop van aandeelhouders zou daarom contraproductief werken, en eerder meer dan minder CO2 opleveren.

Ik ervaar de dogmatische verkettering van bedrijven die maken wat wij nog allemaal nodig hebben als ‘thought control’. Ieder mens en bedrijf mag in ons vrije land zelf bepalen waarin hij of zij belegt. We kunnen nog lang niet zonder aardgas, benzine, diesel, smeerolie, terpentine en kunststoffen. Laten Nederlandse aandeelhouders kritisch zijn op hoe die worden gemaakt. Dat lijkt me veel effectiever dan dat ze weglopen.

Een gedachte over “Beleggingsdogmatiek, een nieuwe hype

 1. Noud Vermeulen

  Natuurlijk is deze verkettering een vorm van ‘thought control’. Maar het ergste vind ik dat degenen zie de belangen van allen dienen te waarborgen, de overheid, pensioenfondsen, e.d., zo snel overstag gaan. Ik heb nog nooit kunnen stemmen op Milieudefensie of Urgenda; toch krijgen ze de mogelijkheid hun zaak te bepleiten voor de rechter en tot in het Torentje toe.
  Met hun gedrag intimideren zij bedrijven die het volste recht hebben om te doen wat zij doen: voorzien in olie en gas.
  Dat Shell zich zo makkelijk neerlegt bij een vonnis dat diep ingrijpt op hun bedrijfsvoering beteknt dat zij zich niet gesteund voelen door de overheid. Die zou zich niet zo snel moeten laten intimideren.
  Ben benieuwd wanneer er een volksvertegenwoordiger opstaat die dat zo duidelijk zegt als deze:
  https://wattsupwiththat.com/2021/10/30/rep-donalds-explains-why-bidens-energy-policies-will-drive-co2-emissions-up/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *