Een tweede boek

Twee jaar Energie Actueel en De Groene Illusie schrijven was boeiend en leerzaam om te doen. Ik hoop dat het net zo boeiend en leerzaam was om te lezen. Mijn doel is om bewustzijn en inzicht in energiezaken te verschaffen, en zo bij te dragen aan de kwaliteit van het publieke debat. Ik heb geen ei van Columbus, ik denk ook niet dat dat er is, maar ik kan wel kansen aandragen waarmee ieder van ons flink kan bijdragen aan vermindering van energieverbruik en fossiele brandstoffen.

Daar gaat mijn tweede boek over: Kansen. De teerling is geworpen, we gaan het uitgeven komend najaar. Wederom samen met Geerhard Bolte en uitgeverij Haystack-Dialoog in Zaltbommel. Het manuscript is grotendeels af, maar ik heb nog wat huiswerk meegekregen deze zomer. Tijd voor een maandje nieuwsbriefpauze en de nodige ontspanning. Schrijven is een creatief proces, maar ook ambacht en hard werken.

Ik heb de vele illusies die ik tegenkom over energie omgedacht naar kansen, voor mezelf en voor iedereen die het weten wil. Dat heeft verrassende inzichten opgeleverd en mij een nieuwe kijk op duurzaamheid en circulariteit verschaft. Dat kan heel confronterend zijn, maar ook heel verhelderend. Ik heb besloten om dit niet uit de weg te gaan maar juist te omarmen en op te schrijven.

2 gedachten over “Een tweede boek

  1. Jos van den Bergh

    Maarten, ik ben erg benieuwd naar je tweede boek. Het eerste las ik met ‘plezier’. Je beschrijft helder wat met jou (hopelijk) veel mensen inmiddels allemaal hebben ontdekt toen ze de claims van politici en activisten over een energietransitie richting ‘hernieuwbare omzetters’ gingen doorrekenen. Het meeste klopt niet en kan niet want deze omzetters zijn niet energiedicht genoeg. Dat de politiek nu de volgende stap over laat aan de 30 RES regio’s is wat dat betreft zeer te betreuren. Maar het grootste probleem is niet om de CO2-uitstoot, maar om de vraag naar energie te reduceren. De techniek is voorhanden, de mentaliteit om anders over energiegebruik te gaan denken (nog) niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *