Helpen elektrische auto’s en CO2 taks het klimaat?

Politiek Den Haag denkt van wel. Laten we deze vraag daarom eens nader analyseren. De duurzaamheid van energie wordt bepaald door de herkomst ervan. Een zonnepaneel bijvoorbeeld is duurzamer dan een kolencentrale. Een gebruiker van energie daarentegen, zoals een lamp of een auto, heeft daar geen invloed op. Een gebruiker kan alleen bijdragen door minder energie te gebruiken. Zo is een LED lamp energiezuiniger dan een gloeilamp, en draagt daarom bij aan CO2 reductie.

Maar een elektrische auto gebruikt niet minder energie dan een benzine- of dieselauto. Het motorvermogen bij 120 km/u is ongeveer hetzelfde. Dus draagt een elektrische auto niet bij aan CO2 reductie. Wat de politiek en de commercie daar ook over zeggen. Elke auto kan alleen maar bijdragen aan CO2 reductie door veel minder energie te gebruiken. De EU zou daarom tussen nu en 2030 stapsgewijs het motorvermogen van alle types automotoren moeten verlagen tot bijv. 50 pk. Een mooi onderwerp voor het IPCC dat nu bijeenkomt in Katowice.

In plaats daarvan praat men over een CO2 taks. Dat is niets anders dan een ordinaire belastingverhoging. Energie wordt elk jaar duurder, en elk jaar neemt het gebruik ervan toe. Prijsverhogingen hebben nog nooit tot consumptieverlaging geleid, ook het kwartje van Kok niet. Alleen de mensen met de laagste inkomens hebben er last van.

Een gedachte over “Helpen elektrische auto’s en CO2 taks het klimaat?

  1. Anton Meindertsma

    Wat een baarlijke nonsens. Als je de energie vergelijkt in de totale keten, vanaf de winning van staal/aluminium/olie voor de auto tot en met het afdanken van de auto, is de elektrische auto een duidelijke winnaar. Daar zijn talloze onderzoeken naar gedaan, onder andere door TNO.

    De redenatie die in bovenstaand artikel wordt gevolgd, zou ook kunnen leiden tot de stelling dat er geen verschil zit tussen opwekking van energie uit gas en opwekking uit kolen. En als er geen verschil is, zou er ook geen verschil mogen zijn in CO2-uitstoot van kolen- en gasverbranding, zolang je maar hetzelfde vermogen opwekt.

    Kortom: gevaarlijke onzin in dit artikel. Ik durf te wedden dat deze reactie nooit geplaatst zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *