Klimaatplannen voor mobiliteit missen de essentie

In het kersverse Klimaatakkoord wordt ingezet op elektrisch rijden. Maar dat draagt niet bij aan verduurzaming zolang het motorvermogen (100 pk en meer) van personenauto’s niet drastisch omlaag gaat. Als we morgen allemaal op groene stroom willen rijden moet er langs onze 10.000 km rijks- en provinciewegen een strook zonnepanelen komen die vier maal zo breed is als het wegdek. Dat is 100 meter breed langs een gewone 2×2 baans snelweg.

Huidige auto’s, fossiel en elektrisch, zijn enorme energieverslinders. Het wegverkeer in ons kleine Nederland gebruikt in 2 minuten net zoveel energie als een jumbojet gedurende 10 uur van Amsterdam naar Los Angeles. Het gemiddelde rijvermogen van 50 pk, en het piekvermogen van 100 pk en meer, kunnen en moeten met minimaal een factor 3 omlaag, naar resp. 15 en 30 pk. Dat maakt een energieverbruik bij 120 km/u van 1 op 50 (fossiel) en 1 kWh per 12 km (elektrisch) mogelijk. 

Als de EU de eigen klimaatdoelstellingen echt serieus neemt zou dit op alle nieuwe auto’s stapsgewijs moeten worden afgedwongen in de komende 12 jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *