Geweldig klimaatnieuws!

Het aantal slachtoffers door uitzonderlijk weer is in de afgelopen honderd jaar met 98 procent gedaald! In 1920 vielen er bijna 500.000 doden, in 2022 betreurden we 11.000 doden. Elke dode is er een te veel, en we vernemen vreselijke berichten over bosbranden in Zuid-Europa, Amerika en Australië. Nochtans vind ik 98 procent daling in 100 jaar een spectaculair succes, temeer daar het aantal mensen op aarde in die periode is verviervoudigd van 2 naar 8 miljard.

Verder blijkt het aantal Atlantische stormen en orkanen in de afgelopen honderd jaar niet te zijn toegenomen. We krijgen steeds meer nieuws over ‘extreem’ weer, maar altijd zonder duiding van wat er precies extreem is in relatie tot de afgelopen honderd jaar. ‘Extreem’ lijkt steeds meer een synoniem te worden van ‘onwelkom’, ‘ongewoon’ of ‘uitzonderlijk’. Science en Nature hebben gepubliceerd dat de hoeveelheid afgebrand bos in de afgelopen 25 jaar wereldwijd flink is afgenomen. Dat is een heel ander bericht dan de alarmistische journalistiek die nooit positief klimaatnieuws brengt, en geen wetenschappelijk onderbouwde lange-termijn context verschaft bij berichten over ‘extreem’ weer.

Ik ben de laatste om natuurrampen te bagatelliseren. Ik realiseer me wel dat we er via (sociale) media steeds selectiever en sneller over horen, en dat we er door toenemende bevolkingsconcentraties kwetsbaarder voor worden. Desondanks hebben we het aantal mondiale slachtoffers van weergerelateerd natuurgeweld in honderd jaar met een factor 50 weten te reduceren. Nederland vervult daar als wereldwijd erkende watermanagement-specialist vast een prominente rol in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *